8 Ocak 2011 Cumartesi

Okumamışlara Kitap Önerisi

“Toplumun geneline kabul ettirilmiş tarihi anlayışların yanlışlarını ortaya koymak, toplumun yerleşik geleneklerine, inançlarına eleştirel bakmak, bu konularda kalem oynatmak, hertürlü haksız eleştiriye, toplumdan yalıtılmaya, vatan hainliği ile eş değer tutulmaya ve ehditlere maruz kalmak demektir. Böyle bir teşebbüs Batı tarzı demokratik ülkelerde bile zordur.

Bu konuda yukarıda değindiğimiz engelleyici ve caydırıcı sebeplerden dolayı kimsenin derinlemesine irdelemeyi fazla istemediğ, bu güne kadar sabitleşmi, gelenekselleşmiş bir çok firkin ve öğretinin de yanlış olduğunu göstermeye çalıştık.

Tarihleri ne kadar ters orantılı gelişirse gelişsin iki halkın 9 yüzyılı aşkın beraberlikleri süresince savaştıkları sürenin toplamının barış içinde geçirdikleri sürenin yanında çok kısa bir dönemi kapsadığı bir gerçektir.”

Türk-Yunan uluslarının yüzyıllardır süren beraberliği, kısaca Bizans Osmanlı sentezi yeni bir Anadolu Türk kimliğinin yaratılmasında da etkili oldu. Bugünkü Osmanlı’nın oluşumunu hatta bugünkü Anadolu Türk kimliğini anlamaya yardımcı olacak ipuçları yalnız İslam dini, İran, Arap ve Orta Asya Türk kültüründe değil, Anadolu uygarlıkları ve kültürü üzerinde oluşmuştur. Geçmişimizi anlamak Bizans-Osmanlı sentezi içinde gizlidir. Kendimizi iyi tanımak için bu tarihi iyi bilmemiz gerekmektedir. Tutuculuğu, ön yargıları bir kenara bırakarak her kuşağa yaşadığı çağın gereksinimlerini karşılayabilecek, dünyayla kolayca bütünleşmesine yardımcı olacak, kendi tarihini yeniden gözden geçirerek kendini sorgulayabilecek ve dünyadaki yerini anlamasına yardımcı olacak eserler verilmelidir.”

Yukarıda alıntı yaptığım kitap

BİZANS-OSMANLI SENTEZİ

İsmail TOKALAK

Gilerboy Yayıncılık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder