20 Temmuz 2010 Salı

MUTLU EMEKLİLİK



Ne yazık ki bu zun seferde elimizde Ege denizi fiziki haritaları olmadığı gibi Pilot kitap da yoktu. Her ne kadar hava durumuna göre en uygun rotayı Kea-Bozcaada olarak kararlaştırıp sorunsuz bir seyir yapmış olsak da Murphy devreye girebilir ve bize zor anlar yaşatabilirdi.

Kea Limanında, rıhtımın uzak köşesinde aborda olmuş, eprimiş İtalyan bayraklı bir Halberg Rassy 38 var. Gidip ellerinde eski de olsa Ege haritası var mı soracağım. En azından fotokopi çektirip kabaca kullanabilirim diye düşünüyorum.

İlk gün Aydın’la teknenin başına gittiğimizde her yer açık olmasına rağmen kimseyi bulamadık. İkinci gün ise vardavela tellerinde sakız beyazı çamaşırlar kuruyordu. Gittik. Bizi, altmışlarını çoktan geride bırakmış, çamaşırları kadar sakız beyazı saçlı, güleç yüzlü bir bayan karşıladı. Kısaca derdimizi anlattık. Hemen tekneye davet etti. Biz havuzlukta masa üzerine konmuş saksı içindeki fesleğen ile birlikte beklerken yaşlı denizci hanım da kucağında kocaman formalı üç kitapla kamara merdivenini tırmandı.

Yunanlılar bütün denizlerini içeren, bizim yat haritaları boyutunda 3 veya 4 kitap hazırlamışlar. Hem ayrıntılı deniz haritaları var hem de her liman, her barınak, her marina için planlar ile en ince ayrıntısına kadar yazılı açıklamalar 3 dilde anlatılıyor. Yani hem harita hem pilot kitap. Üstelik devlet tarafından yayımlanmış. Ne yazık ki aradığım bölgeyi kapsayan cilt İtalyan denizcilerin elinde eksikti.

Mükemmel Fransızcası olan hanım kocasının birkaç günlüğüne İtalya’ya vergi ödemek için gittiğini bıyık altından gülerek anlattı. 3 yıl önce satın aldıkları bu 38 Ft Halberg Rassy ile ilk kışlarını doğu Egede bir Yunan adasında, ikinci kışlarını Hırvatistan’da geçirmişler. Bahar aylarından başlayıp bütün yaz denizleri, adaları, koyları dolaşıyorlar. Bu kış da Marsilya’ya gidip kanalları kullanarak Hamburg’a kadar uzanacaklar (mış) !

Memnun musunuz? diye sordum.
Yıllardır çok çalıştık, çabaladık. Şimdi hayatın zevkini çıkartıyoruz. Teknede bütün ihtiyaç ve gereksinimimizi en aza indirdik. Fazlasıyla memnunuz diye yanıtladı.

Daha sonra çarşı içinde elinde bez alışveriş torbası, güleç yüzü ve uzaktan fark edilen beyaz saçları ve dinç yürüyüşü ile birkaç defa daha karşılaştık. Selamlaştık.

İtalyan emeklisi hanımefendi ve eşi 2.baharlarını teknelerinde ve akıllarına estiği denizlerde yaşıyorlar. Gıpta etmedim dersem yalan olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder